Zomerschool 2019 – workshop Natuurlijke handcrème of lippenbalsem maken

De Zomerschool voor de 55-plussers is weer begonnen en ik ga de komende weken een aantal workshops volgen. Keuze genoeg.

Als eerste begonnen met de workshop “Natuurlijke handcrème en lippenbalsem maken’ bij Tuinjoop T-huis in ‘s-Hertogenbosch.

Joop omschrijft haar werkplek als een huiselijke werkruimte
voor creatieve en praktische workshops. De werkruimte is gelegen aan een plantsoentje met een perk vol roze en paars getinte bloemen.  Een smal pad tussen tafels met daarop allerlei stekjes van planten en kruiden leidt ons naar de voordeur. Er hangt een fijne niet te zware geur van kruiden en bloemen.


Binnengekomen eerst rustig aan de koffie en de ruimte maar eens goed bekeken, want wat viel er veel te zien. Muren vol met bontgekleurde mozaïek die Joop zelf gemaakt had.
Planken en kasten vol zakjes met allerlei soorten kruiden, zaden en theemengsels met namen als Hemelse thee of Sterrenmix. Zaden met namen waar ik nog nooit van had gehoord, zoals de Stokdroogboon Cranberry. Tot mijn verrassing vond ik een zakje met zaadjes van de Incarnaatklaver, een prachtige felrode klaver die ik ooit in de tuin heb gehad en zomaar verdwenen was.

Crèmes zijn aan mij niet besteed, maar lippenbalsems……. Toch wilde ik wel een crème maken. Joop had voor een ruime keuze in te bereiden crèmes gezorgd en zo in het seizoen van muggen en eikenprocessierupsen leek een anti-jeukcrème me wel wat.
Ik startte met het maken van Anti-jeukcrème met Brandnetel, wat ik wel grappig vond omdat brandnetel ontzettend kan jeuken, toch?  Crème mag best lekker ruiken en met één druppel van de etherische olie Jasmijn was dat goed gelukt.
De volgende stap was het afwegen van de juiste hoeveelheden grondstoffen, wat zeer zorgvuldig moest gebeuren anders zou de crème mislukken. Tot mijn verbazing bleek ik een goede hand van maten en gewichten te hebben.

In één enkel scheutje had ik exact 32 gram water in het glas.
Hetzelfde met de andere ingrediënten.
Na flink doorroeren ontstond er een vette massa met een zachtgroen kleurtje die lekker rook. Door au bain-marie op te warmen werd het een mooi egaal mengsel.
Zie daar…… zomaar een échte crème.

Het lekker ruikend smeerseltje is klaar. Kriebel, kom maar op, ik ben dit seizoen voorbereid!

Dan de lippenbalsem. Nog eenvoudiger te maken.
Ook hier weer een paar grondstoffen zorgvuldig afgewogen, gemengd en gesmolten.  Als lekker smaakje Mandarijn toegevoegd, het stiftje gevuld en af laten koelen.
Smeren maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *