Wespenflat

Een vriendin van mij heeft een leuk huis met tuin in een mooie omgeving. Soms verrast moeder natuur haar met een mooie aangewaaide plant of gezellige beestjes. Maar soms….

Dit jaar werd ze verrast met gezoem bij het keukenraam.
Onaangenaam verrast kun je wel zeggen, want er bevond zich een serieus wespenprobleem op een wel heel bijzondere plek.  Niet dat het om van die grote enge wespen ging,  zoals de Grote Hoornaar die sinds
een aantal maanden weer in Nederland wordt gesignaleerd en die ook wel “monsterwesp” wordt genoemd. Nee, hier ging het om kleine lieftallige wespjes, maar daarom niet minder vervelend.

Het nest zat vlakbij het keukenraam in een boomstammetje van zo’n 25 cm hoog en
40 cm doorsnee. Iets heel anders dan onder de pannen.  Rustig zitten in de tuin was er niet meer bij en al die ongenode gasten die maar binnenvliegen bij het eten koken of zo,  zag mijn vriendin niet zo zitten. Dus de mouwen opgestroopt en opruimen die handel.
Alleen, toen bleek dat die kleine vliegertjes wel iets groots hadden gepresteerd. Het nest bleek uit meerdere etages te bestaan. Ze telde er wel zeven! Keurig op elkaar gestapeld, de aanvlieggaten aan dezelfde kant. En zelfs een “kelder” in de grond! Een pracht van een  wespenflat met uitzicht op de tuin en eten in de buurt. Geen wonder dat er zoveel  gezoemd werd.

Zouden ze een verkeerstoren met vluchtleiding hebben om al dat verkeer in goede banen te leiden? Want met zo’n vliegdrukte kun je je wel voorstellen dat er ook het een en ander fout kan gaan. Wie komt dan de schade opruimen of is het ieder voor zich? Hebben ze een vereniging van eigenaren om illegale bouwsels en verkeerde kleurkeuzes te voorkomen.
Waren er misschien een paar ontsnapt tijdens alle sloopactiviteiten van mijn vriendin en nu familieloos aan het rondzwerven?  Zouden die dan volgend jaar “wraak” komen nemen en haar laten zien dat ze nog groter kunnen bouwen. Een echte torenflat? Gewoon om te laten zien dat je niet ongestraft wegkomt met dat soort activiteiten? Zouden ze er enig begrip voor op kunnen brengen dat hun verblijf voor mijn vriendin onaangenaam en bedreigend kan zijn? Want per slot van rekening hebben ze aardige wapens in huis.

Voor mijn vriendin ben ik blij dat die flat met zijn bewoners geruimd is. Het geeft toch een hoop rust en geen angst meer om gestoken te worden met alle ellende van dien. Voor dit jaar is het over. Voor volgend jaar hoop ik dat wespen geen idee hebben van wraakgevoelens en hoe die te uiten, want ik twijfel er niet aan of ze kunnen deze prachtlocatie zo weer terug vinden.

 

 

n.b.: de foto is gemaakt door mijn vriendin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *